Predstavljen projekat o industrijskim emisijama – IED Srbija

Uvodna konferencija na kojoj je predstavljen IED projekat održana je 12. aprila 2018. godine u Privrednog komori Srbije uz učešće predstavnika svih institucija uključenih u projekat, stručnjaka i predstavnika firmi.

U uvodnom delu konferencije učesnike su pozdravili Nj.E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta prof. dr Đorđe Janaćković i direktor sektora za industriju Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac.

“U poslednje četiri godine uložili smo 12 miliona evra u razne projekte u oblasti hemije, prečišćavanja vode, upravljanja otpadom i ostalih u oblasti zaštite životne sredine. Ovo je lep nastavak, druga faza dobre saradnje sa Univerzitetom u Beogradu, sa Centrom za čistiju proizvodnju i Ministarstvom zaštite životne sredine” rekao je ambasador Lundin i dodao da je Švedska finansijski pomogla i predhodni projekat na koji je IED naslonjen, a to su IPPC farme.

Ministar Trivan rekao je da je Direktiva jedna od najsloženijih i najtežih, jer će tražiti prilagođavanje 227 subjekata, da je to jedan složen i detaljan, ali i veoma važan posao. “Mi moramo da ispregovaramo dobre rokove i uslove za vas koji ste u privredi da biste blagovremeno mogli da dosegnete sve nivoe koje hoćemo da dosegnemo” rekao je Trivan i istakao da je “to teren za saradnji sa čitavim svetom”.

Govoreći o važnosti projekta dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta prof. dr Đorđe Janaćković rekao je da “privreda i nauka treba da imaju drugačiji pogled na cilj, a to je zdrava životna sredina”. On je kazao da su veoma bitne inovacije u životnoj sredini i naglasio da će tokom projekta privrednim subjektima biti omogućena direktna saradnja sa ekspertima za sva pitanja koja se odnose na izdavanje dozvola.

Direktiva o industrijskim emisijama jedna je od najsloženijih i najkompleksnijih direktiva u okviru poglavlja 27 i ona će da doprinese industriji i privredi Srbije u sklopu pridruživanja Evropskoj uniji, a naročito u kontekstu pripreme za poglavlje 27.

U radnom delu konferencije govorio je pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Aleksandar Vesić koji je istakao značaj Specifičnog plana implementacije za Direktivu o industrijskim emisijama i govorio o ulozi ministarstva u pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje 27

Koordinatorka projekta Bojana Vukadinović, govoreći o prethodnom projektu IPPC farme, istakla je da je bilo veoma značajno da se uredi ova složena oblast “budući da je trebalo uvezati sa poljoprivredom i veterinom”. Ona je rekla da je IED projekat nastavak IPPC farme koja je obuhvatila sve farme koje su bile u obavezi da dobiju integrisanu dozvolu. Zajedno sa kolegom i glavnim tehničkim ekspertom Rikardom Kvađatom predstavila je projekat i aktivnosti na reviziji Specifičnog plana implementacije (DSIP) za Direktivu o industrijskim emisijama. Oni su naglasili da će operateri imati pomoć stručnjaka kroz tzv. Help Desk gde će moći da reše sve nedoumice vezane za ispunjenje uslova za dobijanje dozvole.

Poslednja sesija bila je posvećena diskusiji učesnika i predstavnika medija. Konferenciji je prisustvovalo više od 200 učesnika. Dnevni red konferencije možete pogledati ovde. Prezentacije sa konferencije možete preuzeti ovde. Video materijal o konferenciji možete pogledati na našem YouTube kanalu.