Studenti TMF obišli Palatu Srbija

Projekat IED Srbija realizuje se na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, zbog čega projektni tim nastoji da iskoristi svaku priliku da u svoje aktivnosti uključi i studente i njihove mentore. Ovoga puta uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije organizovan je obilazak Palate Srbije sa gospođom Aleksandrom Imširagić-Đurić, pomoćnicom ministarke, uz stručno vođstvo gospodina Branislava Mihajlova, kustosa umetničke kolekcije Palate Srbije i istoričara umetnosti.

Odabrana grupa predstavnika Tehnološko-metalurškog fakulteta, Saveza studenata ovog fakulteta, projektnog tima, kao i učesnika takmičenja „Tehnološka studija slučaja“ obišla je zgradu Palate i njene monumentalne odaje koje predstavljaju svaku od republika bivše Jugoslavije – Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. 

Palata je nekada bila poznata po svom drugom imenu a i danas je mnogi zovu zgradom Saveznog izvršnog veća (SIV). Svečano je otvorena 1961. godine povodom Prve konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Beogradu odnosno prvog Samita nesvrstanih. Ukupna površina Palate obuhvata 65 hiljada kvadratnih metara a pored pomenutih šest salona poseduje i tri svečane sale i 744 kancelarijska prostora.

Konkurs za izradu projekta ovog velelepnog zdanja objavljen je 1947. godine a svoje rešenje su mogli poslati svi građani Jugoslavije bez obzira na njihov stepen stručne spreme. Zagrebački arhitekta Vladimir Potočnjak i njegov tim odneo je prvu nagradu na konkursu da bi nakon njegove smrti, 1952. godine beogradski arhitekta Mihailo Janković preuzeo projekat čime je finalno arhitektonsko rešenje dobilo veoma moderan stil za ono vreme.

Ovome je mogla da posvedoči i grupa od četrdesetak predstavnika fakulteta, pre svega mladih ljudi, koja je u tišini i sa pažnjom posmatrala umetnička dela Lubarde, Konjovića, Vujaklije, Milosavljevića, Andrejevića Kuna i mnogih drugih velikana jugoslovenske umetnosti. Samo oko 500 posetilaca godišnje dobije značajnu priliku i čast da obiđe ovo muzejsko zdanje koje je od 2013. godine i zvanično spomenik kulture.