Studenti TMF u poseti fabrici kartona Umka 

Obuka „Primena propisa iz oblasti zaštite životne sredine: od teorije do prakse“ za studente Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu nastavljena je posetama odabranim predstavnicima industrije na terenu. Grupa od petnaestak studenata obišla je fabriku „Umka d.o.o“ iz Umke koja proizvodi karton reciklažom sakupljenog otpadnog papira i kartona. Fabrika kartona Umka najveći je recikler ambalažnog otpadnog papira i kartona u Srbiji, sa mogućnošću reciklaže od preko 500 tona dnevno. Proizvedeni karton ima široku primenu u izradi kartonske ambalaže za potrebe raznih vrsta industrije i izvozi se na više od 30 evropskih tržišta.

Fabrika kartona Umka predstavlja primer dobre prakse u svojoj oblasti jer kontinuirano ulaže u povećanje svojih proizvodnih kapaciteta i unapređenje kvaliteta svojih proizvoda ali i u efikasno korišćenje prirodnih resursa i očuvanje životne sredine. Posle uvodnog sastanka i kratke obuke iz zaštite na radu, studenti su obišli proizvodni pogon fabrike i upoznali se sa procesom rada u pratnji inženjera.

Posete predstavnicima industrije organizovane su uz podršku projekta IED Srbija a realizovane zajedno sa Tehnološko-metalurškim fakultetom u skladu sa Sporazumom o saradnji koji su potpisali Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije (MZŽS) i Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu (TMF).