Održana obuka za nadležne organe za izdavanje IPPC dozvola i operatere toplana

Ministarstvo zaštite životne sredine, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i projekat IED Srbija zajedno su organizovali dvodnevnu obuku za nadležne organe odgovorne za izdavanje integrisanih dozvola i za operatere toplana.

Skup u Privrednoj komori Srbije otvorila je gospođa Aleksandra Imširagić Đurić, pomoćnik ministra ispred Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i zahvalila se projektima „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ i „IED Srbija“ na podršci. Ona je u nastavku istakla značaj ovako organizovane obuke obzirom da u Srbiji postoji 21 operater koji obavlja ovu aktivnost odnosno toplana sa toplotnim ulazom iznad 50 MW. Gospodin Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i klimatske promene Delegacije Evropske unije u Srbiji je u svom uvodnom obraćanju istakao značaj Direktive o industrijskim emisijama koja je u EU na snazi od 2011. godine. Gospodin Miroslav Tadić, programski analitičar UNDP Srbija zatim je upoznao prisutne sa projektom „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ i predstavio saradnju ovog projekta sa industrijom. Gospođa Bojana Vukadinović, menadžer projekta „IED Srbija“, pozdravila je učesnike skupa ispred projektnog tima i Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ukratko predstavila delatnost i rezultate ovog projekta. Gospodin Dušan Stokić rukovodilac Centra za životnu sredinu iz Privredne komore Srbije pozdravio je učesnike kao domaćin skupa. Gospodin Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ ispred UNDP Srbija bio je moderator skupa. 

Cilj održane obuke bio je izgradnja i jačanje kapaciteta za izradu IPPC dozvola. Učesnici su imali prilike da se bliže upoznaju sa Direktivom o industrijskim emisijama, procedurama za izdavanje IPPC dozvola, relevantnim BAT zaključcima za operatere iz ovog sektora, ali i sa programima podrške investicijama u procesu usklađivanja sa najboljim dostupnim tehnikama pre svega kroz otvoreni poziv projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji“ a zatim i međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji  – EBRD, KfW i Evropske investicione banke.

U okviru praktičnog rada prisutni su imali prilike da zajedno sa predstavnicama nadležnog organa prođu kroz primer integrisane dozvole za JKP “Novosadske toplane” TO Istok i sa ekspertima oba projekta urade vežbu definisanja uslova propisanih integrisanom dozvolom.Jedan od zaključaka skupa tiče se planiranja budžeta toplana za narednu godinu budući da ishodovanje integrisane dozvole podrazumeva usklađivanje sa zahtevima Direktive i graničnim vrednostima emisija koje može zahtevati investicije u opremu i tehnološke procese.