Ekipa „5a“ Pete beogradske gimnazije pobedila na „Tech case study 2020“

Na ovogodišnjem takmičenju Tehnološka studija slučaja (Tech Case Study 2020), čiji je cilj bio da srednjoškolci iz cele Srbije testiraju svoje inženjerske veštine, pobedio je tim “5a” iz Pete beogradske gimnazije. Takmičenje pod geslom “Testiraj svoje inženjerske veštine” održano je ove godine po drugi put u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a na inicijativu Studentskog parlamenta fakulteta. Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ove godine takmičenje je podržao i projekat IED Srbija i Ambasada Švedske u Beogradu.

Devet najboljih timova se nadmetalo u finalu koje je održano 10. juna 2020. godine. Finale takmičenja svečano su  otvorili,  prvi sekretar Ambasade Švedske, Ida Rojtersverd, savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dragan Satarić i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj promovisanja nauke, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Pored pobednika takmičenja,tima “5a” iz Pete beogradske gimnazije u tri najbolje plasirana tima u finalu „Tech case study 2020“ bili su i drugoplasirani tim iz Devete beogradske gimnazije “Devetari”, dok su treće mesto zauzeli učenici Matematičke gimnazije sa timom “MG”. Tri najbolja tima dobila su vredne nagrade koje je pripremio fakultet, dok su svi učesnici dobili poklone koje su obezbedili Ambasada Švedske u Beogradu i projekat IED Srbija.

Zbog specifičnosti vezanih za pandemiju Covid-19, finale je bilo strimovano preko društvenih mreža, da bi što šira publika mogla da prati takmičenje i da glasa onlajn za svoje favorite. Snimak finala takmičenje možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.