Održana radionica o proizvodnji biogasa za IPPC operatere u Srbiji

Održana je online radionica u okviru projekta IED Srbija „Proizvodnja biogasa – održivo rešenje za tretman organskih sporednih proizvoda“ za operatere IPPC postrojenja u prehrambenoj industriji, operatere IPPC farmi i predstavnike lokalnih samouprava.

Radionicu su otvorile Ida Rojtersverd, prvi sekretar Ambasade Švedske i Bojana Vukadinović, rukovodilac projekta IED Srbija. Eksperti iz zemlje i inostranstva održali su u nastavku korisne prezentacije na temu biogasnih postrojenja koja predstavljaju jedan od mogućih načina za tretman i dalje iskorišćenje organskih sporednih proizvoda nastalih u procesu proizvodnje sa aspekta Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja i Direktive o industrijskim emisijama sa kojima operateri moraju da se usklade.

Slobodan Cvetković iz Ministarstva zaštite životne sredine upoznao je učesnike radionice sa zakonodavnim okvirom i postojećim uslovima za proizvodnju biogasa u Srbiji dok je Maja Matejić iz UNDP Srbija predstavila primere uspešnih investicija u biogasna postrojenja u Srbiji. Robert Spajić, međunarodni ekspert projekta IED Srbija, je u drugom delu radionice prikazao primere i iskustva sa farmi sa biogasnim postrojenjem iz Hrvatske, a jedan deo svoje prezentacije posvetio je i izazovima vezanim za izradu zahteva i nacrta integrisane dozvole za IPPC postrojenja koje uključuju i proizvodnju biogasa i energije.

Agendu i prezentaije Zoom radionce pogledajte ovde.