Održana Konferencija o principima dobre prakse u proizvodnji hrane

Konferencija projekta “IED Srbija” posvećena principima dobre prakse u oblasti proizvodnje i prerade hrane održana je online.

Događaj je otvorila i pozdravila učesnike Nada Lukačević, načelnica Odeljenja za integrisane dozvole, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije govoreći o značaju projekta IED Srbija i priručnika koji su objavljeni kao rezultat rada više međunarodnih i domaćih eksperata iz nekoliko važnih oblasti kada je upravljanje resursima u pitanju. Skup je zatim pozdravila i Ida Rojtersverd (Ida Reuterswärd), Prvi sekretar Ambasade Švedske u Beogradu i osvrnula se na podršku Švedske u unapređenju standarda zaštite životne sredine u industriji. Prof. dr Petar Uskoković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, u svojoj uvodnoj reči istakao je uspešnu saradnju Ministarstva zaštite životne sredine sa fakultetom na ovom projektu uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Ambasade Švedske.

Nakon uvodnih obraćanja međunarodni ekspert na projektu Frenk Klinton (Frank Clinton) predstavio je iskustva iz Evropske unije kada je reč o uslovima integrisane dozvole vezanih za implementaciju najboljih dostupnih tehnika (BAT). Zatim su učesnicima konferencije bliže predstavljeni priručnici za primenu najboljih dostupnih tehnika (BAT) za efikasno korišćenje vode i energije, kao i upravljanje otpadnim vodama i sporednim proizvodima uprehrambenoj industriji. Priručnici su namenjeni operaterima IPPC postrojenja, predstavnicima nadležnih organa, konsultantima i svim licima koja se bave pitanjima zaštite životne sredine i sirovinske i energetske efikasnosti uindustriji.

Priručnik “Efikasno korišćenje vode i pravilno upravljanje otpadnim vodama u prehrambenoj industriji” predstavio je dr Tom Stafford, međunarodni ekspert na projektu i jedan od autora. Dr Johanes Fresner (Johannes Fresner), međunarodni ekspert i jedan od autora priručnika “Energetska efikasnost u sektoru prehrambene industrije u postupku ishodovanja integrisane dozvole”, učesnicima konferencije bliže je predstavio ovaj priručnik i osvrnuo se na glavna pitanja energetske efikasnosti u prerambenoj industriji. Patrik Lorens Svini (Patrick Lawrence Sweeney), međunarodni ekspert na projektu i jedan od autora predstavio je priručnik “Upravljanje sporednim proizvodima u prehrambenoj industriji” sa akspekta cirkularne ekonomije. Nakon predstavljanja priručnika učesnici konferencije imali su prilike da postave pitanja i otvore diskusiju o najvažnijim pitanjima od interesa za industriju.

Agendu konferencije možete pogledati ovde.