Održana radionica „Unapređenje sirovinske i energetske efikasnosti primenom BAT“

Održana je on-line radionica u okviru projekta “IED Srbija” sa temom “Unapređenje sirovinske i energetske efikasnosti u proizvodnji i preradi hrane primenom najboljih dostupnih tehnika”. Radionici su prisustvovali operateri IPPC postrojenja iz oblasti prehrambene industrije, operateri IPPC farmi i predstavnici nadležnih organa. Radionica je organizovana sa ciljem da učesnike bliže upozna sa dostupnim rešenjima i savremenom opremom kojom se povećava efikasnost u sektoru proizvodnje hrane, kroz iskustva i primere iz Švedske, Danske, Austrije i Hrvatske.

Nakon uvodnog obraćanja rukovodioca projekta dr Bojane Vukadinović i saradnika na projektu dr Aleksandra Ćosovića, međunarodni ekspert na projektu dr Johannes Fresner predstavio je primere i iskustva iz Evropske unije kada je unapređenje efikasnosti procesa u pitanju pre svega u radu rashladnih sistema u prehrambenoj industriji. Clement Larsen-Ledet je u nastavku upoznao učesnike sa iskustvima iz Švedske i Danske i predstavio inovativna rešenja za uštedu vode i energije u prehrambenoj industriji. Robert Spajić, međunarodni ekspert projekta IED Srbija, upoznao je učesnike radionice sa potencijalnim uštedama vode i energije na farmama.

Radionica je završena diskusijom tokom koje su predstavnici industrije imali priliku da postave pitanja ekspertima koji su učestvovali u radionici. Nedavno je u okviru projekta objavljen i priručnik “Energetska efikasnost u sektoru prehrambene industrije u postupku ishodovanja integrisane dozvole” kao i liflet “Energetska efikasnost u sektoru prehrambene industrije”.

Agendu Zoom radionice možete pogledati ovde.