Održan okrugli sto za nadležne organe i operatere koji su u obavezi ishodovanja IPPC dozvole

U Beogradu je 14. novembra 2023. godine održana obuka i okrugli sto za nadležne organe odgovorne za izdavanje integrisanih dozvola i operatere iz nekoliko industrijskih sektora obuhvaćenih Direktivom o industrijskim emisijama, kao što su predstavnici hemijske, metalske, mineralne i sličnih, odnosno predstavnici industrije koji nisu bili obuhvaćeni ostalim sektorskim radionicama. Obuku je organizovalo Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ i u saradnji sa projektom IED Srbija. Ovo je treća u nizu sektorskih obuka koje su posvećene izgradnji i jačanju kapaciteta za izradu integrisanih dozvola. 

Učesnici su imali prilike da čuju više o procedurama izdavanja integrisanih dozvola i pravnom okviru Republike Srbije u ovoj oblasti, informišu se o programima podrške investicijama u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ kao i da se upoznaju sa planiranim izmenama Pravilnika o sadržini, izgledu i načinu popunjavanja zahteva za izdavanje integrisane dozvole i Pravilnika o sadržini i izgledu integrisane dozvole.

U nastavku održan je okrugli sto posvećen izazovima i preprekama u postupku izdavanja integrisanih dozvola kao i predlozima za njihovo rešavanje i prevazilaženje. Na brojna pitanja učesnika u sali i onih koji su pratili događaj online, odgovarali su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine kao i eksperti oba projekta.