Projekat IED Srbija na obeležavanju Svetskog dana životne sredine

Svetski dan životne sredine obeležen je u nedelju 5. juna na Kalemegdanu u sklopu Evropske zelene nedelje.

Proslava Svetskog dana životne sredine organizovana je uz podršku inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju sprovode Vlada Srbije i UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom investicionom bankom i Privrednom komorom Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Događaj su svečano otvorili ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, šef Delegacije EU u Srbiji Ambasador Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret), Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, vršilac dužnosti stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Anas Fajad Кarman (Anas Fayyad Qarman) i savetnik predsednika Privredne komore Srbije za zelenu i cirkularnu ekonomiju i digitalnu transformaciju Radman Šelmić.

U nastavku je usledio zabavno-edukativni program za decu poput sadnje drveća, eko kviz, kreativne radionice, lutkarske predstave a sponzori događaja su se pobrinuli da namlađima obezbede sve što im je potrebno za jedan dan u prirodi. 

Na događaju je predstavljen i film o takmičenju Tech Case Study 2022 kao i animirani video „Kako vi podržavate zelenu tranziciju?“ u okviru video programa. Projekat IED Srbija predstavio je i novi liflet „U susret zelenoj tranziciji – Podrška Švedske i Norveške smanjenju industrijskih emisija u Srbiji“ i poveo najmlađe u potragu za eko blagom.

Svetski dan životne sredine obeležen je širom Evrope, a zemlja domaćin ovogodišnje Evropske Zelene nedelje bila je Švedska. Ovaj dan se obeležava od 1973. godine svakog 5. juna sa ciljem da se skrene pažnja i podstakne akcija za unapređenje kvaliteta životne sredine.