Srbija otvara Klaster 4 – Zelena Agenda i održivo povezivanje u procesu pregovora sa EU

Ambasadori zemalja članica EU potvrdili su odluku da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvori klaster 4 u procesu pregovara sa Evropskom unijom, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivo povezivanje.

Savet EU zvanično je odobrio revidiranu metodologiju proširenja za Zapadni Balkan u martu 2020. kojom je predviđena podela 35 poglavlja kojima se usvajaju, implementiraju i izvršavaju pravne tekovine EU (acquis communautaire) na šest klastera odnosno tematskih celina.

Otvaranjem klastera četiri, istovremeno će biti otvorena četiri nova poglavlja: o transportnoj politici (poglavlje 14), energetici (poglavlje 15), transevropskim mrežama (poglavlje 21) i životnoj sredini i klimatskim promenama (poglavlje 27). Prema novoj metodologiji, kada se otvori ceo klaster, pregovaraċe se o svakoj temi pojedinačno u istom periodu, i svaka oblast ċe se zatvarati posebno. Tek kad se zatvore sve oblasti iz jedne tematske grupe, smatraċe se da je zatvoren ceo klaster. Nakon zatvaranja svakog klastera očekuje se konkretnija finansijska pomoć EU i veća uključenost Srbije u kreiranje evropskih politika u toj oblasti. U slučaju završetka važnih reformi, vremenski okvir od otvaranja do zatvaranja klastera, trebalo bi da bude ograničen, poželjno na godinu dana.

Vlada Republike Srbije donela je odluku o dostavljanju Evropskoj komisiji usvojene Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama u januaru 2020. godine. 

U dosadašnjem toku pregovaračkog procesa između Republike Srbije i Evropske unije koji je započet u januaru 2014. godine, održano je ukupno jedanaest međuvladinih konferencija na kojima je otvoreno osamnaest pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Po novoj metodologiji to znači da je otvaranjem klastera 4, Srbija otvorila drugi klaster u procesu pregovora sa EU. 

Photo credit: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije