Potpisan sporazum o nastavku projekta IED Srbija

Ambasadorka Švedske u Srbiji Nj. E. Anika Ben David i ministarka zaštite životne sredine Republike Srbije Irena Vujović potpisale su bilateralni sporazum kojim se nastavlja projekat IED Srbija i saradnja na smanjenju industrijskih emisija, kroz sprovođenje evropske Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji.

Projektom „Zelena tranzicija – Implementacija Direktive o industrijskim emisijama (IED) u Srbiji 2021-2025“, saradnja Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva zaštite životne sredine i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) ulazi u treću fazu, i predstavlja dalju transpoziciju ove Direktive koja je je važna za ispunjavanje obaveza Srbije iz Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene u okviru Klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Novi projekat IED Srbija ima za cilj unapređenje nivoa implementacije nacionalne regulative o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine proširenjem obima prethodnih projekata koji su realizovani u okviru ove saradnje a koji uključuje još širu podršku pripremi DSIP-a za IED i Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27. Obim projekta takođe odražava i prati nedavna dešavanja na globalnom nivou u pravcu ubrzanja zelene tranzicije društva kako bi se postigli klimatski ciljevi i podstakla zelena ulaganja u industriju.

Saradnja između strana započeta je 2015. godine projektom IPPC farme koji se odnosio na primenu IPPC direktive u sektoru intenzivnog uzgoja živine i svinja a nastavljena je projektom IED Srbija koji je proširio obim na prehrambenu industriju i uključio širu podršku u okviru pripreme Specifičnog plana implementacije Direktive (DSIP). Obim novog projekta dodatno je proširen u cilju pružanja podrške tranziciji ka Evropskom zelenom dogovoru koji će pomoći industriji da smanji svoj ugljenični otisak prelaskom na čistije tehnologije. Projekat će takođe podržati pripremu Specifičnog plana implementacije Direktive o sistemu trgovine emisijama (EU ETS) kao pomoć u dostizanju nacionalnih klimatskih ciljeva.

Ambasadorka Ben David izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, kojim se nastavlja podrška Švedske integraciji Srbije u Evropsku uniju i saradnja sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine. Ona je istakla da je Vlada Švedske nedavno usvojila novu Strategiju za Zapadni Balkan i Tursku, koja će usmeravati rad Ambasade u Srbiji u narednom periodu, što podrazumeva dalju podršku održivom razvoju povoljnom za životnu sredinu i otpornom na klimatske promene, kao i održivom korišćenju prirodnih resursa.

Ministarka Vujović se zahvalila Švedskoj na kontinuiranoj pomoći i podršci u sprovođenju reformi u oblasti životne sredine u Srbiji, istakavši da je Švedska jedan od glavnih partnera Vlade Srbije u dostizanju evropskih ekoloških standarda. Vujović je takođe navela da je za Srbiju u ovom momentu značajno što će se primenom ove Direktive, uz podršku Švedske, ujedno raditi i na ispunjenju ciljeva Zelene agende.

Photo credit: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije
Slike: Potpisivanje