Ekipa „Practical solution group“ pobednik ovogodišnjeg takmičenja „Tech case study 2022“

Na ovogodišnjem takmičenju Tehnološka studija slučaja (Tech Case Study 2022) pobedio je tim “Practical solutions group” koji čine mladi istraživači Istraživačke stanice Petnica. Pored prve nagrade i stipendije za studije ovaj tim osvojio je i novoustanovljenu nagradu za najinovativnije rešenje.

Takmičenje pod geslom “Testiraj svoje inženjerske veštine” održano je ove godine po četvrti put u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a na inicijativu Saveza studenata ovog fakulteta. Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije koje tradicionalno podržava ovo takmičenje, ove godine takmičenje su podržale Ambasada Švedske i Ambasada Kraljevine Norveške u saradnji sa projektima „IED Srbija“ i „eVOC Srbija” Srbija koje realizuje Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Finale su svečano otvorili gospodin Dragan Satarić, savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, gospođa Karin Mekdonald (Karin McDonald), šefica Grupe za međunarodnu razvojnu saradnju ambasade Švedske u Srbiji, gospodin Nebojša Cvejanov, koordinator programa ambasade Kraljevine Norveške, kao i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj mladih i njihove uloge u budućem razvoju novih tehnologija, zelene tranzicije i uspostavljanja cirkularne ekonomije.

Svi zainteresovani mogli su da prate finale ovogodišnje Tehnološke studije slučaja onlajn. Finalno takmičenje je strimovano na zvaničnom YouTube kanalu Tehnološko-metalurškog fakulteta UB. Gledaoci su mogli da glasaju i da podrže svoje favorite, a glasovi publike su uzeti u obzir prilikom dodele nagrada, uz glasove stručnog žirija. Stručni žiri činili su gospodin Zlatan Milošević, savetnik za trgovinu i ekonomiju u Ambasadi Švedske u Beogradu, gospođa Aleksandra Vučinić, šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i zelenu tranziciju Ministarstva zaštite životne sredine, prof. dr Maja Radetić i prof. dr Mirjana Kostić, redovne profesorke tekstilnog inženjerstva Tehnološko-metalurškog fakulteta i Vladimir Smuđa, predsednik Saveza studenata Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Cilj “Tehnološke studije slučaja” je da se srednjoškolci iz cele Srbije upoznaju sa poslom tehnologa i da se oprobaju u rešavanju realnih problema iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i na taj način testiraju svoja inženjerska znanja. U finalnom nadmetanju učestvovalo je deset timova srednjoškolaca sa po 3-4 učenika koji su uz pomoć mentora rešavali zadatak. Ovogodišnji zadatak bio je da predlože tehnološko rešenje za problem otpadnog tekstila sa ciljem poboljšanja cirkularnosti procesa.

Pobednički tim „Practical solutions group“ koji čine Đorđe Nožanić, Nevena Ilić, Goran Knežević i Teodora Pecarski su maturanti Pete i Četrnaeste beogradske gimnazije, kao i Srednje škole “Miloje Vasić” iz Velikog Gradišta. Drugo mesto po glasovima stručne komisije i publike pripalo je ekipi „VUMT“ koju takođe čine mladi istraživači Vukašin Lalović, Tamara Orlović, Maša Radisavljević i Una Gajić iz Istraživačke stanice Petnica inače učenici Prve beogradske gimnazije i Gimnazije „Sveti Sava“. Ova ekipa ponela je i novoustanovljenu nagradu za najbolju prezentaciju.

Trećeplasirana ekipa je „Renergy fusion“ koju čine Ana Krunić, Marija Krunić, Teodora Jolić i  Ana Ćalić inače učenici Prve i Četrnaeste beogradske gimnazije sa mentorom Goranom Milićevim.