Održan okrugli sto o unapređenju procedura izdavanja vodnih i integrisanih dozvola

U Beogradu je 28. marta 2024. godine održan okrugli sto posvećen unapređenju i usklađivanju procedura izdavanja vodnih i integrisanih dozvola, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, uz partnerstvo projekata „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ i IED Srbija „Zelena tranzicija – implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji 2021-2027“.

Predstavnici Republičke direkcije za vode detaljno su predstavili pravni okvir i procedure za izdavanje vodnih dozvola, istakavši tipične izazove s kojima se operateri suočavaju tokom ovog procesa, kao i korisne savete za njihovo prevazilaženje. Nakon toga, fokus je bio na pravnom okviru za izdavanje integrisanih dozvola, uz analizu izazova i prepreka u tom procesu, uz predloge za njihovo rešavanje. Diskusija koja je usledila omogućila je prisutnim predstavnicima operatera da podele svoja iskustva, mišljenja i sugestije za unapređenje procedura izdavanja dozvola. Zaključci diskusije predstavljaju značajan doprinos rešavanju i usklađivanju procedura izdavanja vodnih i integrisanih dozvola u Srbiji. Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Republičke direkcije za vode, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, javnih vodoprivrednih preduzeća, kao i eksperti oba projekta, odgovarali su na brojna pitanja učesnika, kako u sali, tako i online.

Na kraju okruglog stola istaknuta je posvećenost Srbije ispunjavanju rokova za izdavanje integrisanih dozvola za postojeća postrojenja i aktivnosti, kao i važnost saradnje svih aktera u ovom procesu i koordinacija rada nadležnih organa.