Projekat IED Srbija na konferenciji “Nordijsko-srpsko partnerstvo za održivu poljoprivredu”

Projekat IED Srbija učestvovao je na konferenciji “Nordijsko-srpsko partnerstvo za održivu poljoprivredu” koja je održana u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu. Ova konferencija posvećena je primeni najnovijih tehnologija iz Danske, ali i iskustvima Srbije u stvaranju održive poljoprivrede.

Ispred projekta IED Srbija koji podržava Švedska, Dr Aleksandar Ćosović predstavio je primenu najboljih dostupnih tehnika za postrojenja za intenzivan uzgoj svinja i kratko se osvrnuo na zakonske obaveze ovih operatera u skladu sa IPPC zakonom. Na kraju izlaganja predstavljeni su i priručnici izrađeni u okviru prethodne faze projekta koji se tiču energetske efikasnosti i vodiča za pripremu zahteva za integrisanu dozvolu za farme živine i svinja.

„Nordijski zeleni projekat – održiva rešenja za Srbiju“ inicijativa je koju sprovode četiri nordijske zemlje koje predstavljaju ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u Srbiji odnosno ambasadori ovih zemalja Suzan Šajn, Kimo Lahdevirta, Jern Eugen Jelstad i Anika Ben David. „Partnerstvo za održivu poljoprivredu“ događaj je koji vodi Ambasada Danske u Srbiji. Planirane su još tri konferencije posvećene različitim temama a svaka od nordijskih ambasada imaće posebnu odgovornost u njihovom predstavljanju. Naredni događaj biće u organizaciji Ambasade Kraljevine Norveške 15. novembra u Beogradu čija je tema obnovljivi izvori energije. Sledeće godine nas očekuje konferencija “Švedska rešenja za odvajanje i reciklažu otpada“ koja će biti održana u Čačku, 1. februara 2023. godine a narednog dana u Nišu je konferencija u organizaciji Finske sa temom zelenih industrijskih procesa.