Održana oktobarska misija međunarodnih eksperata iz Irske

Podrška procesu izdavanja integrisanih dozvola predstavlja jednu od ključnih aktivnosti u sklopu tehničke podrške koju projekat pruža nadležnim organima u Srbiji. Planirana je izrada petnaest nacrta integrisanih dozvola u saradnji sa predstavnicima nadležnih organa kako bi se timski analizirali i rešavali pravni i tehnički izazovi vezani za određeni industrijski sektor. 

Kako bi se obezbedila maksimalna podrška projekta, u dogovoru sa nadležnim Ministarstvom vrši se izbor operatera koji pripadaju različitim industrijskim sektorima obuhvaćenim Direktivom, kao i različitim okruzima u Srbiji. Obilazak prva tri operatera za koje su izrađeni nacrti integrisane dozvole obavljeni su u julu mesecu u okviru misije međunarodnih eksperata na projektu Toma Staforda, Patrika Lorensa Svinija i Frenka Klintona. U prvoj grupi operatera bili su „Drenik ND“ d.o.o iz Beograda, kompanija koja se bavi proizvodnjom predmeta od papira za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu, „Alumil YU Industry“ a.d. iz Nove Pazove koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih profila i proizvoda za građevinarstvo i „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica.

U drugoj grupi izabranih operatera za koje su izrađeni nacrti integrisanih dozvola našla se kompanija „Papir print“ doo iz Gornjeg Milanovca koja se bavi proizvodnjom fleksibilne ambalaže, zatim preduzeće „Valjaonica bakra Sevojno“ iz Sevojna koje se bavi proizvodnjom proizvoda od bakra i legura bakra, i „Elixir Zorka“ iz Šapca, preduzeće koje se bavi proizvodnjom mineralnih đubriva. U sklopu oktobarske posete međunarodnih eksperata na projektu obavljene su terenske posete ovim kompanijama.