Projekat IED Srbija na Nacionalnom danu Švedske

Projekat IED Srbija uzeo je učešće u proslavi Nacionalnog dana Švedske i obeležavanju kraja švedskog predsedavanja Savetom EU na bazaru „Saradnja za održivost“ koji je održan 7. juna u Silosima Beograd na Dorćolu. Na bazaru su predstavljeni razvojni projekti koje finansira Švedska u Srbiji, među kojima je i projekat IED Srbija. 

Predstavljanje projekta IED Srbija počelo je prezentacijama studentskih projekata iz različitih oblasti zaštite životne sredine koje su izložili Maja Rajković, Natalija Stanković, Dragana Grahovac, Ljubica Majstorović i Pavle Ljujić, inače studenti i mladi inženjeri Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Studenti i posetioci su u nastavku mogli da učestvuju u sesiji „Upoznajte eksperta“ gde su bili u prilici da razgovaraju sa međunarodnim ekspertima projekta iz Irske, Bugarske i Hrvatske o različitim temama zaštite životne sredine. Na pitanja posetilaca odgovarale su i nacionalne ekspertkinje projekta.

Eko-kviz koji su za posetioce bazara pripremili studenti, testirao je znanje o životnoj sredini ali i spretnost budući da su se pitanja birala na osnovu bodova osvojenim igranjem kornhola.

Štand projekta posetile su visoke zvanice iz Ambasade Švedske, kolege koje učestvuju u realizaciji drugih projekata koje podržava Švedska i posetioci Silosa. U okviru štanda izloženi su posteri koji ističu značaj Direktive o industrijskim emisijama za zaštitu životne sredine i regulisanje emisija u sve medijume životne sredine. Takođe, predstavljeni su i filmovi izrađeni u okviru projekta IED Srbija. Učesnici kviza poneli su pored prijatnih utisaka i nagrade koje je projekat spremio za posetioce poput majici, termosa, olovaka, blokova i ostalog promotivnog materijala projekta.