Švedska i Norveška zajedno za zeleniju industriju u Srbiji – završna konferencija projekta IED Srbija

Švedska i Norveška podržavaju Srbiju u preuzimanju konkretnih koraka ka visokim ekološkim evropskim standardima u oblasti industrijskog zagađenja. Visoki standardi i ulaganja u zelenu industriju pozitivno utiču na životnu sredinu, javno zdravlje i konkurentnost industrije – ovo su neki od zaključaka završne konferencije posvećenoj uspešnom završetku projekta “Implementacija Direktive o industrijskim emisijama – IED Srbija”.

Tokom protekle tri godine projekat IED Srbija pružio je podršku našoj zemlji u implementaciji Direktive o industrijskim emisijama, kako na institucionalnom nivou, tako i na nivou pojedinačnih kompanija podržavajući Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Projekat je sproveo Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta uz finansijsku podršku Švedske u iznosu od 1,46 miliona evra.

Završna konferencija projekta IED Srbija pod nazivom „Švedska i Norveška sarađuju sa Srbijom na ozelenjavanju industrije“ bila je i prilika da se istakne model regionalne saradnje – Švedska i Norveška su susedne zemlje i imaju veliko iskustvo u zajedničkom radu u oblasti industrije, životne sredine i ekonomije. Norveška podržava Ministarstvo zaštite životne sredine još jednim projektom – eVOC Srbija koji je takođe posvećen smanjenju industrijskih emisija, a vrednost projekta je 445 hiljada evra. Oba projekta imaju fokus na primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji,

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović rekao je, otvarajući konferenciju, da su tokom realizacije projekta obrađene mnoge teme koje se ne odnose samo na pitanja životne sredine, već i na ekonomiju i održivi razvoj. „Opstanak društva je usko povezan sa raspoloživim količinama hrane, vode i energije. Zbog toga je potrebno mnogo racionalnije i efikasnije iskorišćavati ograničene resurse vode nego što se to danas čini“, rekao je on. Furjanović je dodao da je projekat IED Srbija prvenstveno bio namenjen prehrambenoj industriji, koja predstavlja jednu od najznačajnijih industrijskih grana u Srbiji, a koja će u budućnosti sve više dobijati na značaju.

Šef Odeljenja za Međunarodnu razvojnu pomoć Švedske u Srbiji (Sida) Ula Anderson podsetio je da je Srbija prošle godine imala prekretnicu u reformi životne sredine predavanjem pregovaračke pozicije za poglavlje 27 u čijoj pripremi je učestvovao i projekat IED Srbija u delu koji se odnosi na industrijsko zagađenje. „Ovaj projekat nije radio samo na pripremi integrisanih dozvola, već i na jačanju praćenja uslova iz dozvola i inspekcije. Građani Srbije i nevladine organizacije su vrlo jasni u zahtevima primene ekoloških standarda, kao na primer da imaju čist vazduh. Smanjenje industrijskih zagađenja je neophodno”, rekao je Anderson.

“Ovo je jedan od primera nordijske saradnje – oba projekta doprinose primeni Direktive o industrijskim emisijama – norveški projekat eVOC fokusiran je na deo koji se odnosi na upotrebu isparljivih organskih jedinjenja, što je relevantnije za mala i srednja preduzeća, dok se švedska podrška uglavnom fokusira na integrisane dozvole za velika postrojenja. Dva su cilja kojima doprinose oba projekta: povećanom ekonomskom rastu i konkurentnosti i povećanim kapacitetima u oblasti životne sredine, klime i energije”, rekao je zamenik Šefa misije ambasade Norveške u Beogradu, Geir Johansen.

Dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, prof. dr Petar Uskoković rekao je da je veliki značaj ova dva projekta za Srbiju i osvrnuo se i na saradnju projekta IED Srbija sa studentima. „Oni su važni za budućnost implementacije Direktive o industrijskim emisijama i značajna snaga za uvođenje inovacija i čistijih tehnologija kada je reč o „ozelenjivanju“ industrije u Srbiji“ rekao je on.

Konferenciji su prisustvovale i predstavnice ambasada Švedske i Norveške, Ida Rojtersverd iz ambasade Švedske i Nela Jović iz ambasade Norveške u Beogradu.

U nastavku su se skupu obratili i predstavnici Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu – rukovodilac projekta dr Bojana Vukadinović i ključni ekspert na projektima IED Srbija i eVOC Srbija Rikardo Kvađato.

Nekoliko učesnika uključilo se preko video linka: dr Beata Fridrih, koordinator za zaštitu životne sredine kompanije MK Group doo, Gordana Gavrilović iz Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice, inspektorka zaštite životne sredine Grada Beograda Aleksandra Popović, kao i međunarodni tehnički eksperti na projektima Tom Staford i Ričard Šlahta.

Tokom konferencije, prikazan je i film o najvažnijim rezultatima koji su postignuti tokom sprovođenja projekta IED Srbija i koji možete pogledati ovde, kao i promotivni filmovi posvećeni saradnji sa ekspertskim timom i studentima. Snimak konferencije možete pogledati klikom na link, a promotivne filmove na zvaničnom YouTube kanalu projekta IED Srbija.

Svedska i Norveska zajedno za zeleniju industriju u Srbiji zavrsna konferencija projekta IED Srbija