Civilnom sektoru predstavljen status pregovaračke pozicije za Poglavlje 27

Ministarstvo zaštite životne sredine uz pomoć ENVAP 3 projekta koji finansira Švedska predstavilo je status pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 predstavnicima civilnog sektora u Beogradu 17. decembra 2018. godine.

Na prezentaciji održanoj u Skupštini Grada bilo je reči o Specifičnim planovima implementacije direktiva (DSIP) za oblasti industrijskog zagađenja, upravljanja otpadom i zaštite prirode. Šef pregovaračke grupe 27 Ivan Karić i sekretar Sandra Milićević Sperlić predstavili su civilnom sektoru status Pregovaračke pozicije, kao i plan aktivnosti Pregovaračke grupe 27 u narednom periodu.

Pomoćnik ministra Sektora za upravljanje životnom sredinom Aleksandar Vesić i načelnica Odeljenja za integrisane dozvole Nada Lukačević ukazali su na važnost DSIPa za Direktivu o industrijskim emisijama (IED) i pomoć koju je Ministarstvo dobilo pri izradi ovog dokumenta kroz projekat IED Srbija koji finansira Švedska.

Rukovodilac projekta IED Srbija Bojana Vukadinović i finansijski ekspert na projektu Đorđe Mitrović prezentovali su aktivnosti na izradi DSIP za IED, strukturu DSIP i analize koje su rađene kako bi se utvrdila lista industrijskih postrojenja kojima će biti potreban duži period za implementaciju neophodnih mera u cilju usklađivanja graničnih vrednosti emisija sa zahtevima Direktive.

Agendu događaja možete preuzeti ovde.