IED Srbija na “EU zelenom danu” u Šapcu

U okviru kampanje EU „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ u Šapcu je održan EU zeleni dan sa ciljem da skrene pažnju na projekte u oblasti zaštite životne sredine u ovom gradu koji se finansiraju iz fondova Evropske unije .

Na debati „Pokeni se za životnu sredinu“ održanoj u Centru za stručno usavršavanje, koju je otvorio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici (Sem Fabrizi), učestvovali su i predstavnici IED projekta, ključni tehnički ekspert Rikardo Kvađato (Riccardo Quaggiato) i ekspert za IPPC farme Aleksandar Ćosović. U razgovoru sa mladima učestvovali su i predstavnici projekta koji predvodi Francuski institut. Nakon debate održana je i projekcija filmova koji se bave temom zaštite životne sredine, među kojima su i filmovi izrađeni u okviru projekta IED Srbija.

Kvađato se u diskusiji osvrnuo na problem industrijskog zagađenja i istakao značaj praćenja i kontrole uticaja velikih IPPC postrojenja. Prisutne je upoznao sa načinima na koje se EU nosi sa ovim problemom, postojećom pravnom regulativom u ovoj oblasti, kao i sa procesom prilagođavanja pravne regulative u Srbiji sa nekim od direktiva EU. U okviru diskusije tim projekta IED Srbija je ukratko  upoznao prisutne i sa dosadašnjim rezultatima projekata IPPC farme i IED Srbija.

Šabac je drugi grad u kome je održana manifestacija „EU zeleni dan“ a predstavnici projekta IED Srbija učestvovaće i na EU zelenom danu u Subotici.