IZAZOV ZA INOVATIVNA REŠENJA ZA ZELENU TRANZICIJU SRPSKE PRIVREDE

Otvoren poziv projekta EU za Zelenu agendu u Srbiji za sufinansiranje najboljih poslovnih rešenja

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ objavio je višegodišnji Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpskog društva i privrede. Ovaj Izazov ima za cilj da podrži inovativna rešenja za Zelenu agendu za Zapadni Balkan, posebno u oblasti dekarbonizacije, energetske efikasnosti i smanjenja industrijskih emisija.

Tražimo projektne ideje, poslovne modele, tehnologije i primenljiva rešenja koja su u skladu sa ključnim zakonima, propisima i politikama koje se bave klimatskim promenama i zagađenjem. Prihvatljivi kandidati su IPPC operateri za koje se izdaje integrisana dozvola, javna i privatna preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave. Odabrani kandidati će dobiti mentorsku i tehničku podršku i potencijalno sufinansiranje za implementaciju svojih rešenja. Rešenja za IPPC sektor mogu dobiti grant do 40% ukupne investicije, ograničene na 250.000 evra.

Inicijativu „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Poziv za inovativne ideje biće otvoren do kraja trajanja projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji, odnosno do kraja 2026. godine. Pristigle prijave će se ocenjivati i birati u nekoliko ciklusa. Prijava koncepta može se podneti u bilo kom trenutku, a rokovi za ocenjivanje i biranje projekata za naredne faze razvoja biće objavljeni u drugom delu godine. 

Prijavljivanje na ovaj Izazov vrši se isključivo elektronskim putem, popunjavanjem online formulara OVDE.

Za više informacija kontaktirajte nas putem mejla na: zelena.agenda.rs@undp.org.